Den bortglömda valfrågan
Feminismen, kvinnosaksfrågorna och jämställdheten. De är de frågor som det faktiskt inte gjordes någon större debatt om, inför det senaste valet hösten 2006. Varken i valmanifest eller som stora rubriker på partiernas planscher, syntes dessa frågor till.
Och då undrar man, vad berodde detta på?
Under 1900-talet har jämställdheten mellan kvinnor och män varit en viktig fråga i politiken och inte minst under 90-talet. Vänsterpartiet och Gudrun Schyman talade om ett jämställt samhälle där kvinnor och män tjänade lika för lika arbete och mot olika typer av kvinnoförtryck. Partiet nådde stor framgång och fick fler röster än på flera år. Nu ska sägas, att de andra partierna inte var sena att haka på trenden. Att kvinnor inte längre skulle slava i köken var ett faktum och feministiska frågor var såkallade "väldigt heta".
Men i det senaste valet var det tyst. Inte ett ljud om kvinnors villkor eller mansdominansen i samhället.
Trots att Sverige uppenbarligen går väldigt bra just nu så var "fler jobb" den politiskt största frågan när man kanske istället skulle satsa pengar på att ge bättre lön till dem som jobbar inom kvinnodominerade yrken som t.ex. skolan, vården och äldreomsorgen.
Vad berodde detta på?
Kan det kanske bero på att man inte ville prata om dessa frågor? Är det något som varje politiker gick omkring och var rädd för att ta upp?
En tanke är att det berodde på att Gudrun Schyman våren 2005 var med och startade FI, Feministisk Initiativ.
Många trodde att FI skulle nå stor framgång som politiskt parti och att de feministiska frågorna äntligen skulle ha fått sig en alldeles egen mamma. Men! Efter FI´s stormiga första år har organisationen glömts bort och försvunnit helt från media.
Kan det då vara så att alla de andra politiska partierna inte vågade ta upp dessa frågor för stort i rädsla av att FI skulle ha kunnat få ny framgång och sno åt sig väljare? Och var detta medvetet gjort, underligt vore det annars?
Jag tror att de feministiska frågorna inte går att undvika. Jag tror också att de inte bara handlar om feminism utan lika mycket om att skapa ett bättre Sverige genom att alla borde få höras. För tänk så mycket som samhället ändå skulle få ut av om fler kvinnor satt i ledande ställningar. Frågor skulle ses från flera olika vinklar och besluten över din och min framtid skulle fattas på en bättre grund. Lika lön för lika arbete skulle nog också göra att mans- och kvinnodominerade yrken skulle i stort sett och inom sinom tid försvinna.
Jag hoppas att de feministiska frågorna åter får liv i politiska debatter och inte minst inför nästa val år 2010!
Men! Vi kan alla göra vår insats till ett mer jämlikt samhälle genom att behandla alla runt omkring oss, oavsett kön, nationalitet, bakgrund eller tro, på ett likvärdigt sätt och med respekt.
vad tycker DU?